O Instituto de Investigación de Agricultura Orgánica (FiBL) presenta Organic farming. Basic principles and Good practices, un dossier no que explica os novos conceptos básicos da produción ecolóxica e mostra como se aplican na práctica. Trátase dunha valiosa fonte de información para agricultores interesados na conversión á agricultura ecolóxica, que tamén sirva para outras partes interesadas en facer que a produción de alimentos en Europa sexa máis sostible.
Cabe destacar que nos últimos 20 anos o mercado ecolóxico medrou a nivel mundial con taxas anuais dun a dous díxitos. Unha proba é que o mercado europeo creceu case un 8 % en 2018, superando os 40 billóns de euros de facturación. De feito, segundo este estudo, o sector ecolóxico europeo ten un gran potencial para seguir crecendo.
PRINCIPIOS BÁSICOS
A agricultura ecolóxica esfórzase en lograr unha alimentación saudable que aforre recursos, respecte o medio ambiente e os animais e sexa social e xusta. Por iso, o agricultor ecolóxico busca utilizar principios e procesos naturais para lograr rendementos óptimos mentres protexe o medio ambiente.
COIDADO DO SOLO, CLAVE
A agricultura ecolóxica preséntase como unha solución para que moitos países europeos revitalicen as terras agrícolas con prácticas sostibles e logren mellores rendementos e prezos. O que non se concibe sen un chan e ben nutrido. Conséguese mediante procesos biolóxicos, libres de fertilizantes químicos ou sintetizados, de calidade e con impactos mínimos na flora, a fauna e atmosfera.
A rotación de cultivos persegue, ademais, obxectivos a corto prazo para manter a produtividade e a saúde do chan. Por exemplo, as sementes ou mesturas leguminosas puras en cultivos principais ou de sementeira poden proporcionar grandes cantidades de nitróxeno para cultivos posteriores. Isto é esencial, non só para o crecemento das plantas, senón tamén para os organismos do chan e, polo tanto, para a actividade biolóxica deste en xeral.
CERTIFICACIÓNS E REGULACIÓNS
A produción ecolóxica está regulada legalmente con certificados de garantía que definen os requisitos mínimos legais para a cualificación e alimentos ecolóxicos. Todas estas regulacións (estatais ou privadas) protexen os conceptos “bio” e “eco” en todas as linguaxes posibles.
Información extraída de BioEcoActual.