Máis da metade dos alimentos do mercado europeo non contén praguicidas e só un 4 % se sitúa fóra da lei. Aínda así, atopáronse trazas de praguicidas nun de cada catro alimentos analizados no Estudo EFSA 2019, no que se avalían os controis efectuados nese ano. Na análise recóllense os datos de todos os países membros, así como de Islandia e Noruega.
En 2019 analizáronse máis de 96.000 produtos, dos cales o 96,1 % están dentro a lei. A pesar diso, case a metade contén residuos que logo pasan a formar parte das nosas dietas. A responsable de Greenpeace Italia, Federica Ferrario, alerta de que “máis de 25.000 dos produtos analizados conteñen á vez residuos de dous ou máis praguicidas que, analizados de forma independente, están dentro dos límites”. Engade que “o problema tamén é que a nivel europeo séguese facendo a autorización de novas substancias para o principio activo illado, aínda que logo se vendan e utilicen formulacións que conteñen outros compostos”.
PAUTAS A SEGUIR
Apostar pola produción ecolóxica en Europa é a solución. Desta forma, lograrase ter menos residuos nos alimentos. Tamén deberá ir ligado a un cambio na produción de alimentos e o consumo, tratando de reducir a porcentaxe de alimentos de orixe animal na dieta e substituíndo estes produtos por alternativas de orixe vexetal obtidas con métodos de produción sostibles.