Europa fai unha aposta pola agricultura ecolóxica e mostra diso son o Pacto Verde, o novo marco legal e a futura Política Agrícola Común (PAC). España é o país europeo con máis superficie ecolóxica, 2,44 millóns de hectáreas no 2020, da UE e o terceiro a nivel mundial. A pesar diso, a día de hoxe só o 10 % da superficie agrícola española se dedica a producir alimentos orgánicos.
O obxectivo fixado pola Comisión Europea está no 25 % de superficie sustentable para 2030, con todo, o “punto débil” do sector ecolóxico é o consumo e así o afirma o conselleiro principal da Dirección Xeral de Agricultura e Desenvolvemento Rural da CE, Diego Canga. A media comunitaria sitúase en 84 € per cápita, pero en España está en 53,41 €, segundo datos de 2020.
O sector ecolóxico español non se mostra conforme con todos os cambios que se estableceron en Bruxelas e en Madrid para o futuro da súa actividade. En liñas xerais, é prudente sobre que se poida conseguir en Europa o Modelo Agroalimentario Ecolóxico no horizonte 2030 se non vai acompañado de máis fondos públicos tanto para a produción como para o transvasamento de agricultores convencionais ás prácticas ecolóxicas certificadas ou o impulso do consumo de alimentos bio.
O Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA) publicou o pasado mes de decembro a proxección dun “escenario sectorial” no suposto de cumprirse que o 25 % da superficie agraria útil (SAU) do España estivese baixo o modelo de produción ecolóxica. Cabe destacar que ao longo do presente ano, o MAPA terá en marcha a nova “folla de ruta nacional” para a agricultura ecolóxica, con medidas prioritarias, como o incremento da promoción para fortalecer o consumo interior e a elaboración de informes e estatísticas para a toma de decisións dos operadores.
Montserrat Escutia, secretaria de Vida Sana, recoñeceu que agora é un “momento histórico” para cambiar o modelo de alimentación europeo da man das estratexias “Da granxa á mesa” e “Biodiversidade do Pacto Verde”. “Sobre o papel, todos saben na UE que o modelo sobre consumo de proximidade e de tempada, desperdicio, envases e produción ecolóxica ten que cambiar, pero, cando chegamos a España, chocamos cun muro”, sentenciou. Así mesmo, mencionou a importancia da agricultura ecolóxica para a fixación da poboación nova e de mulleres no medio rural, xa que a idade media nesta actividade é moito menor que na agricultura convencional.
Reportaxe completa: “Somos Agro”, La Voz de Galicia