• CRAEGA
  • CRAEGA
  • ES-ECO-022-GA

Benigno Pereira (Pereimos 2007): “Facer viño ecolóxico vai no ADN da nosa adega”

Benigno Pereira Ramos amosando unha botella do Corga Brancellao ecolóxico premiado. Á dereita, capturas de pantalla das referencias a este viño que aparecen na última edición de ‘The Wine Advocate’.

Poucas veces un xogador chega a primeira división nun abrir e pechar de ollos. Detrás ten que existir un talento innato capaz de sobresaír a base de estritos adestramentos e perseverancia. Algo así é o que lle acaba de pasar ao Corga Brancellao ecolóxico coa guía de Robert Parker. En apenas seis anos de andaina, a adega Pereimos 2007 (Pobra de Trives) conseguiu que catro dos seus viños figuren en The Wine Advocate, a revista que publica cada dous meses o prestixioso crítico estadounidense. “Non hai moitos varietales embotellados, por iso é interesante velo nú, sen carballo, nin maquillaxe. Ten un 13º de alcol e unha frescura notable, un corpo medio e taninos finos”, recalca Luis Gutiérrez, catador de Parker en España. Certificada polo Craega desde 2014, a adega con raíces na Ribeira Sacra non esperaba que os premios chegaran tan pronto e moito menos este que a leva ao cumio da biblia enolóxica internacional. Falamos con Benigno Pereira Ramos, propietario de Pereimos 2007. 

A súa adega estréase na guía Parker e ademais con moi boa puntuación. Satisfeitos?
Estamos moi contentos. Somos unha adega moi nova e é a primeira vez que nos califican. Conseguimos colocar catro de seis viños e todos cunha puntuación por enriba de 90 (nun baremo de 50 a 100, equivale a excelente). Ademais é importante porque as catas se fan de xeito anónimo, sen que nin sequera te enteres.

Aparecer na biblia dos viños marca un antes e un despois en canto a prestixio. Que significa a nivel comercial? 
Salvo que o noso sexa un caso atípico, figurar na guía Parker lévate á primeira liga dos viños a nivel mundial e ábreche moitas portas. Para calquera importador ou distribuidor, atoparte nesta publicación supón unha garantía. En todo caso, nós queremos seguir sendo humildes e que o noso produto sexa asequible. Luis Gutiérrez dálle un valor estimado de 40 € á botella de Corga Brancellao ecolóxico en The Wine Advocate e nós estamos a vendelo a un prezo máis económico.

Que características ten o Corga Brancellao?
É unha aposta arriscada porque non moitas adegas vinifican esta variedade por si soa. Que nós saibamos, é a primeira vez que sae ao mercado. Para empezar, o que pretendiamos era amosar o brancellao con toda a súa naturalidade. Trátase dun tipo de uva moi especial, autóctona de Galicia, e cunha extensión de cultivo minoritaria. A nosa atópase no val do Bibei (Pobra de Trives). A ventilación desa zona é precisamente a que nos permite traballar en ecolóxico, aplicando moi pouco tratamento e levando o froito ao punto de maduración adecuado. O resultado é un monovarietal, brancellao 100%, novo, anada 2018, pero que non tivo contacto con madeiras, e 100% ecolóxico.

Producir viño ecolóxico é un reto arriscado?
Nós non estamos no mundo do viño para facer moitas cousas. Non queremos ser unha adega grande, senón unha gran adega. E aquilo que fagamos, facelo ben. É decir, aplicar boas prácticas tanto no coidado do viñedo como no proceso de elaboración. En síntese, respectar os principios da agricultura ecolóxica. Poida que sacrifiquemos cantidade de produción, pero non entendemos outro xeito de traballar a terra. Vainos no ADN. Ademais, no caso do val do Bibei, podemos facelo así. Temos outras variedades sen certificación e están sometidas exactamente ao mesmo sistema de produción. Pero como as fincas non son da nosa propiedade, non teñen o selo. 

Como lles afectou a crise da COVID-19?
As ventas están paralizadas. Aínda que hai certo espertar e, coa desescalada, comezamos a recibir pedidos, a maioría dos nosos clientes (viñotecas e hostelería especializada) seguen pechados. Producimos unhas 10.000 botellas ao ano e, con esta cantidade tan pequena, non chegamos ás tendas de alimentación. Esos datos que falaban da suba das ventas de viño durante o confinamento referíanse ás adegas que están posicionadas nos lineais dos supermercados.

Son boas as expectativas a partir de agora?
Se o país segue abríndose, si. Temos que continuar medrando pouco a pouco ata que a adega sexa rendible. Xunto con premios que recibimos por outros viños convencionais, a puntuación da guía Parker é un empurrón moi importante. Non estamos preocupados porque a nosa produción é curta e sabemos que a acabaremos sacando adiante.

Como vai o viño este ano?
De momento, moi ben. Ata que metes a uva na adega non sabes moi ben cal vai ser o resultado, pero agora mesmo ten unha pinta estupenda. Se todo segue igual, podemos augurar unha colleita excelente.

Esta páxina usa cookies para funcionar. Máis información.