• CRAEGA
  • CRAEGA
  • ES-ECO-022-GA

Beneficios dos produtos ecolóxicos na nosa dieta diaria

Os artigos que se desenvolven baixo os criterios de produción ecolóxica teñen moitos beneficios para a saúde daquelas persoas que os consomen e tamén para o seu espazo. Na seguinte publicación repasamos os criterios que deben seguir e cales son as características que os fan destacar en comparación cos convencionais.

A agricultura ecolóxica é un sistema de xestión agraria de produción baseado na premisa de obter alimentos de máxima calidade, máis naturais, saudables e nutritivos, sen usar produtos químicos de síntese, nin organismos modificados xeneticamente.

Por isto, ten un impacto ambiental mínimo, xa que seguen a normativa europea da agricultura ecolóxica, o que implica que están controlados en todo o proceso, cultivo, elaboración, envasado etc.

Existe unha ampla variedade de produtos que son certificables como ecolóxicos:

  •          Produtos agrarios de orixe animal ou vexetal non transformados
  •          Produtos agrarios de orixe animal ou vexetal transformados destinados a ser empregados para a alimentación humana
  •          Pensos
  •          O material de produción vexetativa e sementes para o cultivo
  •          Lévedos destinados ao consumo humano ou animal
  •          Produtos da acuicultura ecolóxica (peixes, algas e moluscos)

Para poder obter esta catalogación, deben seguir unha serie de protocolos que están regulados pola Unión Europea e cos que se queren conseguir os seguintes obxectivos:

  •          Producir alimentos de máxima calidade nutritiva, sanitaria e organoléptica
  •          Ser ambientalmente sostible e economicamente rendible
  •          Manter a diversidade xenética do sistema agrario e do seu espazo
  •          Aumentar e manter a fertilidade do chan
  •          Preservar a seguridade alimentaria
  •          Evitar as formas de contaminación que poidan resultar das técnicas agrarias
  •          Favorecer o desenvolvemento rural

Deste xeito, os agricultores suman aos seus produtos unha vantaxe competitiva e un valor engadido. Ademais, para que se cumpran as normativas vixentes reciben unha inspección anual para comprobar se seguen os protocolos indicados.

Dentro da nosa web inclúese o apartado Regulamentos e Normativa, no que se inclúen os requisitos e guías para cada unha das ramas do ecolóxico.

Beneficios para a saúde

Os obxectivos da produción ecolóxica levan implícitos a necesidade de coidar a saúde das persoas que consomen esta clase de comida. Hai moitos estudos que demostran que o seu consumo reduce o risco de sufrir enfermidades e un dos factores decisivos para isto é a non utilización de produtos químicos durante os procesos produtivos.

Os seguintes puntos describen en concreto aqueles problemas de saúde aos que o consumo de alimentos ecolóxicos pode axudar a previr:

1.       Diminúen os riscos de trastornos neurolóxicos.

2.       Preveñen o cancro.

3.       Reducen o risco de padecer alerxias.

4.       Preveñen a obesidade.

5.       Evitan infeccións resistentes.

6.       Axudan a reducir as alteracións reprodutivas.

Ademais, son numerosas as vantaxes do consumo de produtos ecolóxicos, xa que son nutritivos, saudables, aseguran unha máxima garantía de calidade e son desenvoltos sen ningún tipo de químico.

Normalmente, as persoas que os adquiren son aquelas que se preocupan polo seu benestar e saúde, polo que é complicado coñecer ao 100% se axudan realmente a evitar enfermidades coma o cancro; aínda así, si que sabemos que axudan a levar un estilo de vida máis controlado e cunha dieta de maior calidade.

Hai que ter en conta que estamos a falar tamén de artigos cun gran sabor, o que establece unha gran diferenza con respecto a aqueles que son convencionais.

Axuda a preservar o medio

Xa sabemos que os beneficios para a saúde son numerosos, pero non hai que esquecer que o ecolóxico tamén axuda á preservación do medio ambiente, máis concretamente á do solo e a da auga. Nos artigos Agricultura ecolóxica, un método eficaz para o aforro hídrico nos cultivos e A agricultura ecolóxica, un sistema rendible para a conservación do terreo falamos en profundidade sobre estas temáticas.

Dúas das principais características da agricultura ecolóxica son a rotación de cultivos e o emprego de fertilizantes naturais. Grazas a isto conséguense manter as propiedades do solo e evitar unha contaminación grazas ás técnicas que se empregan.

No caso dos animais, débese cumprir un proceso similar. É preciso contar cun número determinado de cabezas de gando por hectárea e hai que respectar as condicións do terreo para non erosionar o solo.

Ademais, este tipo de iniciativas empresariais son un importante apoio para o rural, xa que serven como inxección económica e como protección para os impactos negativos que supoñen as producións masivas e as grandes industrias alimentarias.

⇒ FONTES CONSULTADAS

Agricultura Ecolóxica

Regulamentos e normativas

La Certificación

BENEFICIOS DE LOS PRODUCTOS ECOLÓGICOS

 

Esta páxina usa cookies para funcionar. Máis información.