A Comisión presentou un Plan de Acción para o desenvolvemento da produción ecolóxica. O seu obxectivo xeral é impulsar a produción e o consumo de produtos ecolóxicos, alcanzar o 25 % das terras agrícolas dedicadas á agricultura ecolóxica de aquí a 2030 e aumentar considerablemente a acuicultura ecolóxica.
A produción ecolóxica presenta varias vantaxes importantes. Por exemplo, os campos ecolóxicos teñen ao redor dun 30 % máis de biodiversidade, os animais criados de maneira ecolóxica gozan dun maior grao de benestar e reciben menos antibióticos, os agricultores ecolóxicos teñen maiores ingresos e son máis resilientes, e os consumidores saben exactamente o que reciben grazas ao logotipo ecolóxico da UE. O Plan de Acción axústase ao Pacto Verde Europeo e as estratexias “Da Granxa á Mesa” e sobre biodiversidade.
O Plan de Acción está pensado para achegar ao sector da agricultura ecolóxica, que experimenta un rápido crecemento, as ferramentas adecuadas para alcanzar o obxectivo do 25 %. Presenta 23 accións estruturadas ao redor de tres eixes (impulsar o consumo, aumentar a produción e mellorar a sostibilidade do sector) para velar polo seu crecemento equilibrado.
A Comisión anima os Estados membros a formular plans de acción ecolóxicos nacionais para incrementar a porcentaxe nacional da agricultura ecolóxica. Existen grandes diferenzas entre os Estados membros en canto á proporción de terras agrícolas que actualmente se dedican á agricultura ecolóxica, que oscilan entre o 0,5 % e máis do 25 %. Os plans de acción nacionais de agricultura ecolóxica complementarán os plans estratéxicos nacionais da PAC mediante o establecemento de medidas que vaian máis aló da agricultura e do que se ofrece no marco da PAC.
PROMOCIÓN DO CONSUMO
O aumento do consumo de produtos ecolóxicos será crucial para animar os agricultores a adoptar a agricultura ecolóxica e aumentar así a súa rendibilidade e resiliencia. Para tal fin, o Plan de Acción propón varias medidas concretas destinadas a impulsar a demanda, manter a confianza dos consumidores e achegarlle os alimentos ecolóxicos á cidadanía. Entre elas figuran as seguintes:
-
- Informar e comunicar sobre a produción ecolóxica
- Promover o consumo de produtos ecolóxicos
- Estimular un maior uso da agricultura ecolóxica nos comedores públicos a través da contratación pública
- Aumentar a distribución de produtos ecolóxicos no marco do programa escolar da UE
As medidas tamén teñen por obxecto, por exemplo, previr a fraude, aumentar a confianza dos consumidores e mellorar a trazabilidade dos produtos ecolóxicos. O sector privado tamén pode desempeñar un papel importante, por exemplo, recompensando aos traballadores con “ecocheques” que poidan empregar para adquirir alimentos ecolóxicos.
AUMENTO DA PRODUCIÓN
Na actualidade, ao redor do 8,5 % da superficie agrícola da UE dedícase a cultivos ecolóxicos e as tendencias indican que, coa taxa de crecemento actual, a UE alcanzará o 15-18 % de aquí a 2030. Este Plan de Acción achega unha serie de ferramentas para dar un novo impulso e alcanzar o 25 %. Aínda que o Plan de Acción se centra en gran medida no “efecto chamada” da demanda, a política agrícola común seguirá sendo un instrumento clave para apoiar a reconversión á agricultura ecolóxica.
Na actualidade, ao redor do 1,8 % (7 500 millóns de euros) da PAC destínase a apoiar a agricultura ecolóxica. A futura PAC terá en conta réximes ecolóxicos apoiados por un orzamento de entre 38.000 e 58.000 millóns de euros para o período 2023-2027, en función do resultado das negociacións da PAC. Os réximes ecolóxicos poden servir para impulsar a agricultura ecolóxica.