Maio é un dos meses de máis actividade nas hortas familiares. Sementeiras, transplantes, primeiros tratamentos… sempre que o clima acompañe para a realización destas tarefas, xa que a inestabilidade propia da primavera se deixa ver en terras galegas. Aínda así, empezan a asomarse días agradables e de sol, que xa empeza a quentar, pero nesta zona aínda hai posibilidades de xeadas.
Neste mes xa chega o momento de transplantar no exterior os grandes cultivos de verán: tomates, pementos, leitugas, acelgas ou remolacha de mesa, entre outros. Tamén xa se poden sementar tanto as cenorias como feixóns, cabazas, melóns, sandías… Por outra banda, séguense plantando cebolas e porros.
Nesta época do ano, en Galicia, os prados xa están preparados para a sementeira de millo. Co ensilado de herba xa moi avanzado, os agricultores preparan as terras para sementar. Neste caso, sementar millo doce pode ser unha alternativa, xa que é un cereal que se dá ben nesta zona.
Coa calor e a humidade é posible que aparezan diferentes fungos, sobre todo cando suban as temperaturas. Para combatelo é recomendable facer algún tipo de tratamento. Na agricultura ecolóxica hai diferentes armas para facerlle fronte a estas pragas, aínda que neste tipo de produción convén establecer unha previsión máis que unha curación, empregando axentes que eviten a entrada de enfermidades. A cera das abellas, xelatina, proteínas hidrolizadas ou a lecitina son algúns dos elementos que se usan para combater algunhas das pragas que afectan ás plantacións.
FROITAS DESTE MES
Cada vez queda menos para gozar das froitas frescas e doces do verán como son os melóns ou sandías de momento, é o tempo das nésperas, un dos primeiros árbores que frutifica nesta tempada. Ademais, xa se empezan a saborear os amorodos das hortas e tamén xa se ven algunhas cereixas.